Friday, August 7, 2009

Peenmotoorika

Maalaste, eriti maanaiste tarvis on igasugu peened tegevused välja toodud. Noh, et nad ei viriseks ja rahulikult nurgas asjataksid. Parem veel, kui teistega koos. Sattusin siis ka ühele sellisele.

Tore oli, jagan teiega.
Algaja viltija päevaraamat peaks andma teada, et üksinda ei soovita nökerdama hakata. Materjal on kallis ja tulemus võib aia taha minna. Kõige targem oleks liituda.

Nii me siis 25-kesi mere äärde sõitsime. Seal oli tubli koolitaja Malle lausa käsitöökoja avanud.
Kõiksepealt jagati kätte manuaal ehk

Viltimisprotsessi ABC
Trükin teile ära, kust te muidu ikka teada saate, et
lambavill koosneb kiududest, mis kaetud soomustega. Villakiudude mõjutamisel soojuse, niiskuse ja hõõrumisega soomused avanevad ja kiud kinnituvad omavahel, ning moodustub vilt. Jahtudes ja kuivades soomused sulguvad ja vilt tõmbub kokku ja jäigastub.

Selline materjal, villaloor, oli meile valmis pandud. Seda saab osta hulgi ja tükikaupa

EELVILT (algajatele)

1.Villa laotamine peab toimuma ettevalmistatud tööpinnale. Manuaalist jäi välja, et ahnitse ikka suurest hunnikust palju kokku, mis sest, et ära ei kulu :) Käed peavad olema kuivad ja puhtad. Heie tuleb avada ettevaatlikult ja näppides laotada vajaliku suurusega (A4) kujund töölauale. pane tähele, et kiht oleks ühtlase paksusega. Arvesta, et valmis vilt on kolmandiku võrra väiksem. Iga järgmine kiht peab olema sama paks ja tuleb paigutada risti eelmisega. Alumine võib ülemisest veidi läbi kumada, see annab erinevaid värve kasutades efekti.




2.Niisutamine toimub mõõduka seebilahusega. Ja nüüd tähelepanu. Vesi peab ikka ülisoe olema. Meie nühkisime oma leige veega ja ainuke, mis märjaks läks , oli otsaesine.
Ühesõnaga, mina tegin nii: märjutasin oma kolmekihilise vilditüki korralikult veega läbi. Siis määrisin käed majapidamiseebiga kokku ja kukkusin patsutama, silitama ja jälle patsutama ja silitama. Liigne vaht ei lase kiududel vildistuda. Villa kogumitöötlemist alusta keskelt harali sõrmedega pihkudega kergelt patsutades, kuni töö on täielikult märgunud ja kokku surutud.




3. Kata töö kilega. Hõõru, tee ringe no 10 minutit kindlasti. Kontrolli, et enam kiude ei eraldu.
Eelvilt on valmis! Seda saab kasutada mustrite väljalõikamiseks ja edasiseks viltimiseks nii kuiv kui
Ja ongi eelvilt valmis. Seda saab kasutada mustrite väljalõikamiseks ja edasiseks viltimiseks nii kuiv kui märgviltimismeetodil.

VANUTAMINE
1. keera töö koos kilega ümber tainarulli vorstiks. Rull peab olema seebiveest soe.



2.Rulli 30 korda edasi tagasi, pööra ümber ja rulli jälle
3. pane kaussi tuline vesi kui käed kannatavad ja kasta töö vette. Pigista vesi välja.
4. Pane töö uuesti mullikilele, kasta seebiveega. hõõru ja kasta, hõõru ja kasta.
5. Lopuda soojas äädikavees.
6. Kuivata õhu käes või triigi õrnalt läbi puuvillase kanga







LÕUNA ja vildi kuivamine




Jälle tööle!
Uus töö ehk nõelviltimine tähendas seda, et saad oma töödeldud tükikese alla suure svammilataka. Ja siis torgid ja torgid ja torgid erilise nõelaga oma töö valitud kohti tunde järgi nagu nõelravis ja mõjutad neid kiude kinni jääma.
Kui õnnestub heiet juurde näpata, siis saad igasugu mustreid kujundada. Tunnetuse ja kiiruse küsimus.
Kunsipärased lähenemised on loominguinimeste seas teretulnud

Taaskasutus ehk lõpp hea, kõik hea!


6 kommentaari:

päevalill ütles...

Aitäh,Emmeliina!Sain teistelegi näidata,kus oldud-tehtud.Siit tuleks ilus materjal minu portfooliosse.Kui veel saba ka oleksime märganud peale võtta..

Emmeliina ütles...

see saba koos rahvuspapudega mõlkus mul päev otsa meeles, aga viltival tööinimesel polnud aega oma Loominguga tegelda.

tegelinski ütles...

Saan aru, et üksi ei tasu proovima hakatagi :(
Ja mul on nii ilusat värvilist materjali kodus ootamas...

Emmeliina ütles...

oot, tegelinski, sul ju möödunud aastane laulupeoprojekt- kannusoojendaja valmis. Ja nii stiilselt triibuline! Oh sind küll:D
kas õppisid tõesti ise ja õpetuse järgi? Minul ei tulnud nüüd ka õieti midagi välja, sest meie laual polnud seep, vaid villase pesuvahend. Selle ajaga oli vesi jahtunud. Ühesõnaga- ülemine kiht ei jäänud korralikult kinni. aga eelmisel aastal veeretasin pallikesi - see oli mulle kui algajale paras töö.
Ega ma lootust kaota, seenepaberi tegemine oli hullem.

Sanrais ütles...

Kas heie ja loor ei ole mitte ikka erinevad asjad? Loor on see, millest siin juttu, ja heie on see, millest kududa saab, olen mina aru saanud :)

Aga ma ikka julgustaks algajaid ise ka proovima, loori kilohind on ehk tõesti kallis, aga tegelikult kulub seda grammides ikka päris vähe erinevate asjade peale. Ma ise ka algaja, aga üht-teist on ikka välja tulnud :)

Emmeliina ütles...

Sanrais, õige tähelepanek. Oleksin pidanud "või" asemel "ja" kirjutama. Tegin nüüd paranduse. Heiet saime ka kasutada hiljem nõelviltimisel.

Oled mu blogi uus lugeja sellepärast pole mu stiil tuttav. Ega ma seda üksi tegemist nii tõsiselt mõelnud, see oli rohkem programmi nöökamiseks.

See polnudki päris käsitööõpetusena mõeldud vaid lihtsalt püüdsin kirjeldada oma tundmusi. Päevalill oli külapäeval hoopis seebi valmistanud. See tundus mulle asjalikum, kui lihtsalt vilditükk.

Tõin selle, 23 juuli loo pildistamise blogisse, sest tundus kohasem. Nii hakkangi nüüd tegema.

No comments: